Bulaşıcı Kedi Nezlesi

Etiketler | kedi ve nezle, kedilerde nezle ve tedavisi |
KoŞe Yazıları | Bulaşıcı Kedi Nezlesi |
Kategori | saglik |
Bu kedi sahiplendirme Sayfasi | 689 Kez ziyaret edilmiştir |
Yazar | Kedi İlanları |
Bulaşıcı Kedi Nezlesi Hakkında Detaylar
Bulaşıcı Kedi Nezlesi (Feline Viral Rhinotracheitis) Hastalığın etkeni felin herpesvirustur. Kedilerin üst solunum yollarında lokalize olan ve çok bulaşıcı viral bir hastalıkdır.
Hastalığın etkeni felin herpesvirustur. Kedilerin üst solunum yollarında lokalize olan ve çok bulaşıcı viral bir hastalıkdır.
Hastalık nasıl bulaşır?
Hastalık öncelikle solunum yolu ile bulaşır. Bundan başka hamile ve aşısız olan kedilerde hastalık plasenta yolu ile de yavrulara bulaşabilmektedir.
Hastalık nasıl gelişir?
Hastalık hırıltılı solunum, öksürük, gözyaşı akıntısı, salya ve kilo kaybı ile karekterizedir. Genellikle yüksek ateş ile seyreden hastalığın klinik bulgularının şekillenmesi kısa sürede olur. Hastalık kedinin yaşına, etkenin hastalık yapıcı gücüne ve vücudun savunma sisteminine bağlı olarak akut ve kronik form olarak iki şekilde görülebilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Hastalık akut ve kronik olarak iki formda incelenebilir.
Akut form;
Yavru kedilerde özellikle şiddetli enfeksiyonlar ve ölüm ile seyreden akut formda, ilk şekillenen karekteristik belirtiler hapşırık, göz yaşı ve burun akıntısıdır. Bir iki gün içinde göz yaşı ve burun akıntısı bakteriyel enfeksiyonların etkisi ile iltihaplı yapışkan bir karekter kazanır. Bu nedenle burunda tıkanmalar ve göz kapaklarında yapışmalar şekillenir.
Hastalığın ilerleyen dönemlerinde alt solunum yollarındada enfeksiyon oluşur ve hasta her hapşırıkta etrafa ifrazat saçar. Yemek yeme isteği ortadan kalkar ve hasta halsizdir. Solunum güçleşir ve hırıltılıdır.
Akut formda, gözde ülseratif keratitis odakları şekillenir ve bu odakların birleşmesi ile oluşan yaygın ülseratif lezyonlar viral rhinotracheitis de karekteristik bir belirtidir.
Kronik form;
Çoğunlukla akut formun bir komplikasyonu şeklinde gelişir. Klinik bulgular aynı olmakla beraber şiddet ve seyirleri farklı görülür. Aksırıklar nöbetler halinde olur ve burun akıntısı süreklilik arzeder.
Nasıl önlem alabiliriz?
Aşı uygulamaları bu hastalıktan korunmanın tek ve en etkili yöntemidir. Özellikle yavruların yaklaşık 2 aylık olduklarında aşılanması ve her yıl aşı tekrarlarının düzenli olarak yapılması gereklidir.
Hastalık etkenini almış kediler diğer kedilerden ayrılmalı ve genel hijyen kurallarına uyulmalıdır. Hastalara uygulanan tedavinin inatcı bir şekilde sürdürülmesi gerekir. Çünkü hastalık kronik bir karakter almaya çok müsaittir.
Kronik hale dönüşmüş hastalık durumunda hastaların, özellikle soğuk havalarda dışarı çıkmalarına izin verilmemelidir. Aksi halde sekunder enfeksiyonlar devreye girerek hastalığın şiddetini artırabilir.
Çoğunlukla doğar doğmaz hastalığa yakalanan yavrularda ölüm oranı yüksektir.
Sonuç;
Hastalık yetişkin kedilerde, sekonder enfeksiyonlar gelişmediği sürece öldürücü değildir. Ancak hastanın yaşam kalitesi oldukca düşük olabilir.
Yavru kedilerde tedavi tamamlandıktan sonraki bir ay içinde hastalık nüks etmezse hemen aşılamaya geçilerek bağışıklık oluşturulmaya çalışılmalıdır.
KEDİ IRKLARI
-
Dilenci kedi
Dilenci kedi Bursa set başi esnafinın yaptiği kedi nın boynuna astiği yazili kağitla kendi mama parasini çıkarmaya başardi
-
Kedilerime Mektup
Kedilerime Mektup,Sevgili Kedim, Bakma sana kedim dediğime; elbette sen de biliyorsun senin insanın, dostun, annen ve çocuğun olduğumu. Senden, insan olmaktan da öte, can olmayı öğrendim ben ve çoğu kez bana canım benim dediğini duyumsuyorum bir tanem.
-
mama desteği konseri
Bir haberde ,,izmirden geldi Sokak hayvanları için mama desteği konseri yapacağini duyuran İzmirli gitarist Gökhan Özden tüm izmirlıleri sokaklarda bu kiş aylarinda mama bekleyen kediciklere faydali olacak olan konser tüm hayvanserverler tarafından sevinçle karşilandi
-
Boksör Kedi
Boksör Kedi,komik kedi videolarisör Kedi,komik kedi videolari,boksor kedi, boks izleyen kedi, sevimli kedi, sporcu kedi,
-
Kedinizle İlk Gün
Kedinizle İlk Gün,Yavru ilk gün evin içinde ne kadar sakin ve mutlu hissederse, o aile ile geçireceği ömrü boyunca huzurlu ve dingin bir hayat sürecektir.
-
Hayvanlara işkence yapanlar
Hayvanlara işkence yapanlar,ya da kasten öldürenler TCK’da yapılacak değişiklikle cezalandırılacak. Petshoplardan aldığı hayvanı sokağa atanlara para cezası verilecek.
-
İran Kedisi Beslerken
İran Kedisi Beslerken Nelere Dikkat Etmeliyiz.İran Kedileri diğer Kedi ırklarına göre daha büyük sorumluluk ve dikkat ister. Bu nedenle sevimli dostlarımızı büyük bir ilgi ile sahiplenmek gerekir.
-
Sahibine sarılan kedi Kara
Son günlerde sikça rasladiğimiz kedi videosu dikkatleri çekiyor.Sahibine sarılan kedi kara nin hikayesi her sabah dukkanin onunde bekleyip sahıbın yolunuz gozleyen ve Aracından inmesini bekleyerek sahibinin yanına giden kedi, sahibine sarılarak adeta kucaklıyor
-
BU ÇOCUKLARA YUVA BULALIM
NE OLUR BU ÇOCUKLARA YUVA BULALIM Güvenilir Ankara Kedi ücretsiz sahiplendirme ilanlarına ulaşmak ve Ankara da bir Kedi sahiplenmek istiyorsan sahiplendirme ilanları
-
Küçük Sevimli Dostlarımız
Sokaklardaki Küçük Sevimli Dostlarımız