Tetanoz
Etiketler | kedilerde tetanoz hastalığı, belirtileri, tedavisi |
KoŞe Yazıları | Tetanoz |
Kategori | saglik |
Bu kedi sahiplendirme Sayfasi | 753 Kez ziyaret edilmiştir |
Yazar | Kedi İlanları |
Tetanoz Hakkında Detaylar
Tetanoz (Tetanus) kedilerde tetanoz hastalığı, belirtileri, tedavisi, kedi tetanozu, bulaşma yolları,Enfeksiyon deriyi delen hemen hemen her tür yaralanmalarda, bazende steril ortamlarda yapılmayan cerrahi yaralarda aneorebik şartlarda yaraya yerleşir.
Hastalık etkeni clostridium tetani bacterisidir. Hastalık sıcakkanlı canlılarda local veya genel kas spazmlarına ve bunların sonucunda da ölümlere yol açar.
Hastalık nasıl bulaşır?
Enfeksiyon deriyi delen hemen hemen her tür yaralanmalarda, bazende steril ortamlarda yapılmayan cerrahi yaralarda aneorebik şartlarda yaraya yerleşir.
Hastalık nasıl gelişir?
Tetanoz , bakteri exotoksininin kedinin merkezi sinir sistemine yapmış olduğu etkinin sonucudur.
C.tetani 3 toksin üretir.
Tetanospasmin, tetanoz hastalığının klinik semptomlarını yaratır.
Hemolysin, lokal dokuda nekroza ve c.tetaninin yayılmasına uygun ortam hazırlar.
Spazmatik olmayan toksin, bu toksin hakkında tam bir bilgi olmamakla birlikte periferal felç oluşmasında katkısı olduğu düşünülmektedir.
Kedide tetanoz oluşması riski insan ve atlara göre daha azdır.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
İlk semptomlar organizma vücuda girdikten 5-21 gün sonra görülür.
Kas spazmları genellikle temporal kaslarda başlar ve kedi tetanoz kasılmasına girene kadar devam eder.
Temporal kaslardaki kasılmalar üçüncü göz kapağının düşmesine, üst göz kapaklarının yükselmesine, dudakların gerilmesine ve kulakların büzülmesine neden olur.
Spazmlar ilerleyerek nefes alma, yutkunma zorluğu ve ağız açma zorluklarına neden olur.
Yutma güçlüğü, kas felci ve uzun süre haraketsizlik sonucu beslenme yetersizliği, su ve elektrolit dengesinde bozulma ve pneumoni gibi ikincil hastalıklar ortaya çıkabilir.
Nasıl önlem alabiliriz?
Oluşan derin yaralanma ve berelenmeler hemen temizlenmeli ve yaranın üzeri mümkünse kapatılmadan hemen doktorla irtibata geçilmelidir.
Sonuç;
Hastalık genelde 4 hafta içinde iyileşir. Ancak kaslardaki sertlik bir süre daha kalıcıdır.
Hasta bir kere iyileştikten sonra kalıcı hiç bir nörolojik semptom kalmaz.
Eğer semptomlar genelleşmişse hastanın yaşama şansı lokal semptom gösteren hastanın yaşama şansından daha düşüktür.
KEDİ IRKLARI
- yol arkadaşı Trabzon da TIR şoförü olarka hayatını sürdüren Samet Ayyıldız ın yolda yaralı bulup, sahiplendiği kedinin sosyal medya fotoğrafları, büyük ilgi gördü TIR şoförü kedimizin maceralarini gelın bizden dinleyın
- Sizce herşey yolunda mı Sizce herşey yolunda mı? Bu aralar işittiklerimle, gördüklerimle, hissettiklerimle ve duygularımla olanlara şaşkınlıkla beraber verdiğim tepkileri gözlemleme halindeydim…
- yavru kedileri kurtardı Temizlik ekipleri yavru kedileri kurtardıgeçenlerde gozlemlediğim bir olayı sizlere anlatacağim yer bahçelievler tarafi yol ve moloz çalişmalarinın olduü bolgede Moloz yığınlarının altına sığınan 2 yavru kedi Bahçelievler Belediyesi temizlik ekiplerinin son anda fark etmesi ve pür dikkati sayesinde iş makinesinin altında kalmaktan son anda kurtuldu.
- PALLAS KEDİSİ PALLAS KEDİSİ,Pallas kedisi kedigiller familyasından Tibeten Sibiryaya kadar uzanan bölgedeki çöllerde,kayalık ve dağlık yerlerde yaşayan kedi türüdür.
- Hoş geLdin 2022 Yeni yılın ilk günü anlamına gelen yılbaşı dünyada olduğu gibi Türkiye de de coşkuyla kutlanıyor. Her kültürde farklı gelenek ve göreneklere göre kutlanan yılbaşı geçmiş olumsuzlukları geride bırakarak yeniyıl için umut ve taze başlangıç şansı veriyor. Sevdikleri ile yeni yıla girme sevinci içerisinde olan insanlar uzaktaki yakınlarına en güzel dileklerini iletmek istiyor.
- Yavru Kedilerde Yavru Kedilerde Saldırgan Davranışlar,Yavru kediler, oyunla karışık olarak bazen saldırgan davranışlar gösterebilir. Bu davranışların ileride sorun olup; kalıcı olmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu tür davranışlar, kedinize karşı göstereceğiniz tavır ve davranışlar ile kolaylıkla değiştirilebilir.
- Kediler ve Ağız Kokusu Nedenleri Kediler ve Ağız Kokusu Nedenleri,Kedi ve köpek sahiplerinin sık karşılaştıkları problemlerdendir. Genellikle diş ve diş eti hastalıklarından kaynaklanır.kedilerde ağız kokusu, nedenleri, kedimin ağzı kokuyor, kedi
- Polatlı ve Ankara Yuva sahibinden Ankara Ücretsiz, Kedi Sahiplendirme İlanları Ankara kedi Barınağı Ankara barınak Kedi sahiplenme Ankara Kedisi yavru ücretsiz Sahibinden cins Kedi Ankara Kedi sahiplenme Ankara Sahibinden Kedi Ankara Sahibinden Kedi Ankara yavru Cins Kedi sahiplenme Ankara Güvenilir Ankara Kedi ücretsiz sahiplendirme ilanlarına ulaşmak için sitemizi ziyaret ediniz
- Bağımlılık Bağımlılık Herkese merhaba... Bugün sizlere bağımlılık üzerine bahsetmek istiyorum. Bağımlılık ne demek ve neden bağımlıyız
- ACİLL KISIRLAŞTIRMA İZMİR ACİLL KISIRLAŞTIRMA SPONSORLARINA İHTİYACIMIZ VAR,arasında ücretsiz kedi kısırlaştırma operasyonları gerçekleştirecek