Toksoplazma Enfeksiyonu

Etiketler | Toksoplazma nedir, tedavisi nasıldır |
KoŞe Yazıları | Toksoplazma Enfeksiyonu |
Kategori | saglik |
Bu kedi sahiplendirme Sayfasi | 783 Kez ziyaret edilmiştir |
Yazar | Kedi İlanları |
Toksoplazma Enfeksiyonu Hakkında Detaylar
Toksoplazma Enfeksiyonu (Toxoplasmosis) Toksoplazma nedir, tedavisi nasıldır, kedilerde toksoplazma, hamilelik ve toksoplazma,
Toxoplazma kedi ve diğer memelilerde ortaya çıkan ve Toxoplazma gondii isimli protozoa tarafından oluşturulan bir hastalıktır.
Son konakçısı kedigiller olan bu parazit diğer hayvanlara ve en önemlisi insanlarada bulaşabilir.
Kedilerin hastalık tarafından enfekte olmaları yiyecekler tarafından olur. Bu yiyecekler doğada bulunan kemirgenler, kuşlar veya çiğ etler olabilir. Eğer kedinin yediği kemirgen veya kuş parazit tarafından enfekte edilmişse parazit kediye geçer ve parazitin yaşam siklusu başlamış olur. Parazit kedilerin ince bağırsağında çoğalmaya başlar ve ookistleri oluşturur. Oluşan ookistler yaklaşık 3 hafta içinde dışkıyla dışarı çıkarlar ve 1 hafta içinde spor’lar oluşur. Bunlar oldukça dayanıklıdırlar ve nemli ortamda aylarca canlı olarak kalabilirler.
Bu ookistlerle enfekte olan yerlerle temas etmek hayvan veya insanların hastalığı alması için yeterlidir. Bunun dışında az pişmiş etlerin özellikle domuz, sığır ve koyun etlerinin yenmesi veya keçi sütü gibi pastörize edilmemiş sütlerin içilmesi de hastalığın alınması için yeterlidir. Toxoplazma ayrıca kan nakli sırasında da bulaşabilir.
Kedide hastalığın belirtileri nelerdir?
Hasta kedilerin bir çoğunda klinik semptom görmek mümkün değildir. Belirti görülebilenlerde ise zaman zaman ateş, halsizlik, depresyon ve iştah kaybı seçilebilen bulgulardır.
Bunların dışında solunum problemleri, pankreas yangıları, lenf bezlerinde nodül oluşumu, göz problemleri, çiğneme ve yutkunma güçlükleri, davranış bozuklukları veya felç görülebilir. Ancak bu semptomların hiç birisi hastalık için spesifik değildir ve dolayısıyla bir çok hastalıkla karışabilir.
Yavru veya genç kediler yaşlı olanlara göre daha fazla enfeksiyondan etkilenirler
İnsanda hastalığın belirtileri nelerdir?
Hastalık insanlarda daha çok grip benzeri semptomlarla ortaya çıkar veya hiç bir belirti göstermez. Belirti görülenlerde ise baş ve boyundaki lenf bezleri şişer, kas ağrısı, baş ağrısı, ateş, sinirsel bulgular ve bulanık görme ortaya çıkan semptomlardır. Eğer hastalık beyin zarlarını etkilemişse çok şiddetli bir baş ağrısı en belirgin bulgudur.
Hastalığın insanlarda en önemli etkisi hamile kadınlar üzerindedir. Hamilelik öncesi veya hamilelik sırasında Toxoplazma ile enfekte olmuş annelerden doğan çocukların büyük bir kısmı enfekte olma riskiyle karşı karşıyadır. Enfekte olan çocuklarda beyin ödemleri veya mental gerilikler ortaya çıkabilir. Hamileliğin erken dönemlerinde enfekte olan annelerde ise düşükler görülebilir.
Hastalık nasıl teşhis edilir?
Hastalığın teşhisi oldukca zordur. Serolojik testlerin mutlaka yapılması gereklidir. Kedilerin dışkılarında ookistler görülebilir. Ayrıca dokuların mikroskopik incelemesinde de Toxoplazma tespit edilebilir. Bunun dışında kan, beyin ve omurilik sıvılarından ve idrardan tespit edilebilir.
Hastalığın insanlarda tespiti ise Sabin-Feldman testi ile yapılmaktadır.
Hastalıkdan nasıl korunulur?
Hastalıkdan korunmak için bir aşı yoktur. Bunun yerine hastalığa karşı önlem almak korunmanın en iyi yoludur.
Hastalık etkenleri öncelikli olarak toprakta bulunduğundan toprak ile temas sonrasında gerekli temizliğin yapılması önem taşır.
Tuvaletin temizliği ve kumunun sık değiştirilmesi de diğer önemli bir konudur. Kumun temizliği yapılırken eldiven kullanılması hastalığın insanlara bulaşmasını önlemek açısından önemlidir.
Kedilerin kuş veya fare gibi hayvanları avlaması mümkün olduğu kadar önlenmeli, pişmemiş et ve pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri verilmemelidir.
Toprakla uğraşan kişiler mutlaka eldiven kullanmalıdır.
Pişmemiş sebze ve meyveler yenmeden önce muhakkak çok iyi yıkamalıdır.
İnsanlara bulaşma yollarından biri de kan transfüzyonudur. Bu nedenle kan alımı gerektiğinde kontrollü (resmi) kurumlardan kan temin edilmesi olası riskleri minumuma indirgemek yönünden gereklidir.
Hastalığın insanlara bulaşması yiyecekler ile olabildiğinden az pişmiş veya pişmemiş etlerin, pastörize edilmemiş sütlerin alınmamasına dikkat edilmelidir.
Kedinin etkeni taşıyıp taşımadığının testlerle belirlenmesi ve varlığı halinde gerekli tedavilerin yapılması özellikle bebek sahibi olmayı düşünen kedi sahiplerinin ilk yapması gereken işlem olarak söylenebilir.
KEDİ IRKLARI
-
Dilenci kedi
Dilenci kedi Bursa set başi esnafinın yaptiği kedi nın boynuna astiği yazili kağitla kendi mama parasini çıkarmaya başardi
-
Kedilerime Mektup
Kedilerime Mektup,Sevgili Kedim, Bakma sana kedim dediğime; elbette sen de biliyorsun senin insanın, dostun, annen ve çocuğun olduğumu. Senden, insan olmaktan da öte, can olmayı öğrendim ben ve çoğu kez bana canım benim dediğini duyumsuyorum bir tanem.
-
mama desteği konseri
Bir haberde ,,izmirden geldi Sokak hayvanları için mama desteği konseri yapacağini duyuran İzmirli gitarist Gökhan Özden tüm izmirlıleri sokaklarda bu kiş aylarinda mama bekleyen kediciklere faydali olacak olan konser tüm hayvanserverler tarafından sevinçle karşilandi
-
Boksör Kedi
Boksör Kedi,komik kedi videolarisör Kedi,komik kedi videolari,boksor kedi, boks izleyen kedi, sevimli kedi, sporcu kedi,
-
Kedinizle İlk Gün
Kedinizle İlk Gün,Yavru ilk gün evin içinde ne kadar sakin ve mutlu hissederse, o aile ile geçireceği ömrü boyunca huzurlu ve dingin bir hayat sürecektir.
-
Hayvanlara işkence yapanlar
Hayvanlara işkence yapanlar,ya da kasten öldürenler TCK’da yapılacak değişiklikle cezalandırılacak. Petshoplardan aldığı hayvanı sokağa atanlara para cezası verilecek.
-
İran Kedisi Beslerken
İran Kedisi Beslerken Nelere Dikkat Etmeliyiz.İran Kedileri diğer Kedi ırklarına göre daha büyük sorumluluk ve dikkat ister. Bu nedenle sevimli dostlarımızı büyük bir ilgi ile sahiplenmek gerekir.
-
Sahibine sarılan kedi Kara
Son günlerde sikça rasladiğimiz kedi videosu dikkatleri çekiyor.Sahibine sarılan kedi kara nin hikayesi her sabah dukkanin onunde bekleyip sahıbın yolunuz gozleyen ve Aracından inmesini bekleyerek sahibinin yanına giden kedi, sahibine sarılarak adeta kucaklıyor
-
BU ÇOCUKLARA YUVA BULALIM
NE OLUR BU ÇOCUKLARA YUVA BULALIM Güvenilir Ankara Kedi ücretsiz sahiplendirme ilanlarına ulaşmak ve Ankara da bir Kedi sahiplenmek istiyorsan sahiplendirme ilanları
-
Küçük Sevimli Dostlarımız
Sokaklardaki Küçük Sevimli Dostlarımız