Kedi Tırmığı Hastalığı

 Kedi Tırmığı Hastalığı

Etiketler Kedi Tırmığı Hastalığı (Cat Scratch Disease)
KoŞe Yazıları Kedi Tırmığı Hastalığı
Kategori saglik
Bu kedi sahiplendirme Sayfasi 686 Kez ziyaret edilmiştir
Yazar Kedi İlanları

Kedi Tırmığı Hastalığı Hakkında Detaylar

Kedi Tırmığı Hastalığı (Cat Scratch Disease),Kedi tırmalamasından sonra görülme oranı daha yüksek olduğundan kediler enfeksiyon kaynağı olarak tanınmaktadır.

 

Hastalık gram(-) bir basilin neden olduğu zoonoz karekterli enfeksiyöz bir hastalıktır. İnsanlarda çoğunlukla iyi huylu olan, sınırlı lenfadenopati ile karekterize olan hastalık çocuklarda yaygın olarak görülür ve sadece kedi tırmalamasıyla değil , kedi veya köpek ile temasdan sonra da görülebilir. Ancak kedi tırmalamasından sonra görülme oranı daha yüksek olduğundan kediler enfeksiyon kaynağı olarak tanınmaktadır.

Hastalığın nedeni nedir?

Hastalığın etkeni konusunda değişik fikirler savunulmasına karşın Cat scratch disease geçiren hastalarda son zamanlarda Bartonella henselae ve Bartonella quinata adlı bakteriler hastalığın sebebi olarak teşhis edilmiştir.

Hastalığın gelişimi nasıldır?

Hastalık subakut bir hastalıktır. Bulaşmadan sonra yaklaşık 2 hafta içinde papül şeklinde lezyon şekillenir. Özellikle baş ve boyun çevresindeki lenf yumrularında gelişen bölgesel lenfadenitis söz konusudur. Genellikle iyi huylu olan bu lenfadenopatiler yaklaşık olarak 1-2 ay süreyle varlığını sürdürdükten sonra sekunder bir etken yoksa kendiliğinden iyileşme sürecine girer ve bir kaç ay sonra etkinliğini kaybeder.

Ancak AIDS hastalığının söz konusu olduğu durumlarda tedavi yapılmazsa hastalık daima kötüye doğru gelişir ve hayati tehlike oluşabilir.

Bulaşma nasıl olur?

Kedilerde hastalığa sebep olan değişmez etken Bartonella henselae’dir ve özellikle mayıs aylarında pireler tarafından taşınır. Bartonella quinatanı ise kaynağı bilinmemektedir.
İnsanlara bulaşma nasıl olur?

İnsanlar bu hastalığı kedi tırmalaması veya ısırması ile alabilir. Ayrıca köpeklerin de hastalık etkenlerini taşıyabileceği ve bulaşmaya neden olabileceği bildirilmiştir.

Risk yaratan faktörler nelerdir?

Hastalığın erken yaşlarda görülme oranı yüksektir. Özellikle yavru kediler hastalığın taşınmasında etkin rol oynar.

İnsanlarda da gençler ve özellikle çocuklar hastalığa daha duyarlıdır.

Pireler bakterilerin taşınmasında aracılık ettiğinden aşırı pire enfestasyonu görülen kediler daha fazla risk oluşturabilir.

Açık yaraların varlığı, yalama sonucu bulaşma olabileceğinden riski artıran diğer bir faktördür.

Erkekler hastalığa kadınlardan daha duyarlıdır.

Mayıs aylarında bu hastalığın görülme riski fazladır.

Bağışıklık sistemini zayıflatan ağır seyirli enfeksiyonlar örneğin, AIDS hastalığının seyri sırasında şekillenen bulaşmalarda risk daha fazladır.
Hastalığın kedilerde belirtileri nelerdir?

Hastalık etkenini taşıyan ve bu etkenleri insanlara bulaştırabilen enfekte kedilerde genellikle hastalığa ait bulgular görülmez. Kediler etkeni taşıyıcı görev yaparlar.


Hastalığın insanlarda belirtileri nelerdir?

Klinik olarak ilk gözlenebilen belirti tırmalanan veya ısırılan bölgede oluşan yara ve bunu takiben şekillenen deri lezyonlarıdır. Bu lezyonlar kırmızı renkte yuvarlak ve kabukludur.

Hastalığın insanlarda görülen en karekteristik belirtisi ise lenfadenopatidir. Öncelikle boyun bölgesi lenf yumrularında görülen bu değişikliğe mandibular, inguinal ve thorakal (çene, kasık ve göğüs) lenf yumrularında da rastlanabilir. Elle yapılan muayenelerde lenf yumrularındaki bu şişkinliği tespit etmek mümkündür.

Ayrıca yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik, mide bulantısı ve kusma gibi genel belirtilerin yanısıra dalakta büyüme, farenjit ve paratroid bezinde büyüme gibi spesifik bulgularda görülebilir.

Bu spesifik belirtiler yanında daha az oranda olsada encephalit, felç, saldırganlık, yüz kaslarında felç, koma gibi sinirsel belirtiler ve diş etinde, ağız içinde yaralar, ağrısız şişkinlikler tarzında konjunktival granulomlar gözlenebilmektedir.


Hastalık nasıl teşhis edilir?

Hastalığın teşhisinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu her vakada deri lezyonlarının görülmeyebileceğidir.

Teşhis için en doğru sonuçlar laboratuvar testleri ile mümkündür. Bu amaçla, deri lezyonlarından örnek alınarak patolojik incelemeler yapılabilir.Kan tahlili ile de enfeksiyonun varlığı tespit edilebilir. Ayrıca biopsi yapılabilir.

Kedi tırmığı hastalığının teşhisinde en önemli adım ise kişinin hikayesinin araştırılmasıdır. Kedi ile temasın olup olmadığının öğrenilmesi kesin teşhisin konulmasında yardımcı olan temel unsurdur.

KEDİ IRKLARI

  • Dilenci kedi Dilenci kedi Dilenci kedi Bursa set başi esnafinın yaptiği kedi nın boynuna astiği yazili kağitla kendi mama parasini çıkarmaya başardi
  • Kedilerime Mektup Kedilerime Mektup Kedilerime Mektup,Sevgili Kedim, Bakma sana kedim dediğime; elbette sen de biliyorsun senin insanın, dostun, annen ve çocuğun olduğumu. Senden, insan olmaktan da öte, can olmayı öğrendim ben ve çoğu kez bana canım benim dediğini duyumsuyorum bir tanem.
  • mama desteği konseri mama desteği konseri Bir haberde ,,izmirden geldi Sokak hayvanları için mama desteği konseri yapacağini duyuran İzmirli gitarist Gökhan Özden tüm izmirlıleri sokaklarda bu kiş aylarinda mama bekleyen kediciklere faydali olacak olan konser tüm hayvanserverler tarafından sevinçle karşilandi
  • Boksör Kedi Boksör Kedi Boksör Kedi,komik kedi videolarisör Kedi,komik kedi videolari,boksor kedi, boks izleyen kedi, sevimli kedi, sporcu kedi,
  • Kedinizle İlk Gün Kedinizle İlk Gün Kedinizle İlk Gün,Yavru ilk gün evin içinde ne kadar sakin ve mutlu hissederse, o aile ile geçireceği ömrü boyunca huzurlu ve dingin bir hayat sürecektir.
  • Hayvanlara işkence yapanlar Hayvanlara işkence yapanlar Hayvanlara işkence yapanlar,ya da kasten öldürenler TCK’da yapılacak değişiklikle cezalandırılacak. Petshoplardan aldığı hayvanı sokağa atanlara para cezası verilecek.
  • İran Kedisi Beslerken İran Kedisi Beslerken İran Kedisi Beslerken Nelere Dikkat Etmeliyiz.İran Kedileri diğer Kedi ırklarına göre daha büyük sorumluluk ve dikkat ister. Bu nedenle sevimli dostlarımızı büyük bir ilgi ile sahiplenmek gerekir.
  • Sahibine sarılan kedi Kara Sahibine sarılan kedi Kara Son günlerde sikça rasladiğimiz kedi videosu dikkatleri çekiyor.Sahibine sarılan kedi kara nin hikayesi her sabah dukkanin onunde bekleyip sahıbın yolunuz gozleyen ve Aracından inmesini bekleyerek sahibinin yanına giden kedi, sahibine sarılarak adeta kucaklıyor
  • BU ÇOCUKLARA YUVA BULALIM  BU ÇOCUKLARA YUVA BULALIM NE OLUR BU ÇOCUKLARA YUVA BULALIM Güvenilir Ankara Kedi ücretsiz sahiplendirme ilanlarına ulaşmak ve Ankara da bir Kedi sahiplenmek istiyorsan sahiplendirme ilanları
  • Küçük Sevimli Dostlarımız  Küçük Sevimli Dostlarımız Sokaklardaki Küçük Sevimli Dostlarımız